A very merry Christmas

Jeg tenker alltid at jeg har så mye ekstra tid når jula kommer, og kanskje spesielt i år etter noen hektiske uker med sjonglering av tre jobber. Men så kommer jula og man rekker knapt å pynte hjemme før man skal hit og dit og hit igjen, og så ble det litt jobb i mellomjula, og plutselig er det nyttårsaften. Uten å ha lest ferdig alle bøkene jeg hadde planlagt å lese. Uten å ha skrevet et eneste blogginnlegg. Uten å ha fått gjøre noe, egentlig. 

Samtidig er det jo litt fint. Å ikke ha gjort noe, mener jeg. Det skal liksom være litt sånn, skal det ikke det, da? Ta dagene med ro, spise god mat, se (litt for mye) på TV og bare slappe av. Uten å  gjøre noe. Det blir jo tidsnok at to do-lista er lengre enn hva man rekker over.

Jeg har forresten fått veldig mye fint til jul, både klær, bøker, sko, penger, dekorasjon og mer. Jeg har spist ribbe, rype og elgstek, pinnekjøtt og taco (det blir alltid én tacomiddag i mellomjula), og i kveld blir det helstekt kalkun. KALKUN, DERE ♥ Med alt som hører til, rosenkål, deilig hjemmelaget saus, mandelpoteter, rødvin, og til dessert blir det vaniljepudding med saus av selvplukkede bringebær. Om puddingen blir vellykket, tenkte jeg å poste oppskriften her på bloggen, for det er latterlig enkelt (om gelatinen funker som jeg vil, noe den ikke gjorde i fjor).

… and a Happy New Year

Okay, det var det. Jeg skal summe meg litt og prøve å oppsummere året etter hvert, så det blir ikke over en uke til neste innlegg. Jeg håper dere har hatt en nydelig jul, og at dere får en flott nyttårsfeiring!


(whi)

Inspirational Friday: Presents

‘Tis the season to be jolly, og da blir det jo gjerne noen pakker man skal pakke inn, også! Her er litt inspirasjon på gavefronten:


(whi)

OG SÅ har jeg som vanlig en liten miljørelatert oppfordring: Det har seg slik at det vanligste, glinsende papiret du får kjøpt omtrent overalt med fine nisser, reinsdyr og glade barn på, det kan ikke gjenvinnes. Det er nemlig denne glansen som er problemet, for papiret blir tilsatt et stoff som rett og slett ødelegger for fremtidig resirkulering. Glanset papir skal derfor i restavfallet!

En sucker for miljøet som jeg jo er, holder jeg derfor en knapp på gråpapir. Mange vil kanskje kalle det kjedelig, men man kan jo gjøre så mye med det! Ikke bare er det tykkere og mer holdbart enn “glanspapiret”, men det er også som et blankt lerret. Bruk stempel, klistremerker, fine bånd og granbar, så får du ordentlig fine, gammeldagse og koselige pakker å gi bort. Og det aller beste? Gråpapir kan resirkuleres. Vi kaster så alt for mye, så det vi kaster kan i alle fall være noe som kan bli til noe nytt.

Mannedyret sier til meg at det jeg gjør utgjør ingen forskjell for miljøet, men tenk om alle tenker sånn, da er jordkloden vår i hvert fall dømt. Sammen er vi mindre alene, og sammen tror jeg at vi kan utgjøre en forskjell. Tenk miljø i julen, klem fra meg.

En litt mer travel hverdag

Hei, dere! Da er det mandag (nest siste før jul ♥) og jeg skal på to av tre(!) arbeidsplasser i dag. Jepp, i skrivende stund har jeg tre forskjellige jobber, så disse to siste ukene før jul blir ganske travle. Jeg har sagt opp stillingen min som badevakt i en svømmehall, men ettersom det er en faststilling så er det ikke bare å gå på dagen mht. oppsigelsestid og slikt, men forhåpentligvis finner de noen som kan ta over for meg så fort som mulig. Samtidig har jeg altså begynt som lærer, og så skal jeg fortsette på Gullsmed Aas for der trives jeg så godt, men nå mot jul har vi både lengre åpent om kveldene og søndagsåpent – så dere skjønner kanskje at det blir ikke så mye fritid? Jeg har jo hatt en del tid til overs i det siste, så overgangen er nokså brå, men det går veldig fint, heldigvis. Og etter jul blir det litt roligere, også!

Så hvor ender bloggen oppi alt dette? Å blogge hver dag får jeg ikke til lenger, både med hensyn til å faktisk sette seg ned og skrive og det å ta bilder – fotolys er det jo ikke akkurat flust av på denne tiden av året. Så, jeg tenker to-tre ganger i uka, alt etter hva jeg får til. Det er jo liksom hobbyen min det her, så å slutte helt har jeg ikke noe lyst til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SÅ poenget mitt er at det blir litt forandringer, men jeg håper dere fremdeles vil kikke innom nå og da 🙂

Grønnsakssuppe

Det er godt, det er enkelt ooog det er bra for deg. Ikke tar det så lang tid, heller! Du kan selvsagt gå for hvilke grønnsaker du vil, men jeg valgte potet, gulrot, brokkoli og purreløk denne gangen, i selskap med suppebuljong fra Maggi og litt byggryn for ekstra næring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bare hakk opp grønnsakene og ha bitene i en kjele som rommer litt, før du heller oppi byggryn, vann og tilsvarende mengde buljong og lar det putre til alle grønnsakene er møre (byggrynene rekker å bli kokt sammen med grønnsakene). Makaroni er også godt i en slik suppe, og om du vil ha litt kjøtt i så er pølser både godt og enkelt.

Hva skal du ha til middag i dag?

Books of November

Ooops, plutselig var det mandag, og jeg glemte helt å poste bokinnlegget for november i går (som jeg hadde lovet)! Men nå, dere, hello! Jeg droppet å ha en lang beskrivelse av hver bok, à la omslagstekst, for den kan dere finne på for eksempel Goodreads (jeg har litt dårlig tid, hehe), så jeg har fattet meg i korthet om hva jeg syntes om hver enkelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ELLEN WISLØFF – SKITTEN POESI // 128 S. // ★★★☆☆
Nok et medlem i poesiserien til Ellen Wisløff, denne gangen en litt mer “rocka” utgave, som det står på forsiden. Jeg synes kanskje ikke det var så skittent, så for meg ble tittelen litt misvisende, men en god del fine dikt her, altså!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MARJORIE M. LIU – MONSTRESS VOL 2: THE BLOOD // 152 S. // ★★★★★
ENDELIG ble dette heftet ledig på biblioteket, jeg har seriøst ventet siden juli! Heldigvis ble jeg ikke skuffet, for fortsettelsen på historien er like mørk, spennende og rå som jeg håpet. Skikkelig fint tegnet med nydelige detaljer, i kombinasjon med god tekst. Hurra!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PHILIP PULLMAN – LA BELLE SAUVAGE // 464 S. // ★★★★★
Pullman vender tilbake til His Dark Materials-universet etter tretten år, og jeg likte denne boken så utrolig godt. Pullman skriver så nydelig og skildrende, og hovedpersonen Malcolm er så flott og god, samtidig som har virker så ekte. En virkelig, virkelig fin bok, der vi får et gjensyn med Lyra, dog i en litt annen alder enn i den første trilogien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LEIGH BARDUGO – THE LANGUAGE OF THORNS // 279 S. // ★★★★★
Noen ganger er jeg litt overfladisk og kjøper bøker fordi de er fine. Og så er det noen ganger at de fine bøkene er minst like fine på innsiden. Dette var et slikt tilfelle, for her har Leigh Bardugo trikset litt med allerede kjente eventyr og laget kjempefine nye historier av dem. Og så de fine illustrasjonene ♥

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KURTIS J. WIEBE – RAT QUEENS VOL. 4: HIGH FANTASIES // 128 S. // ★★★★☆
Rat Queens er hardtslående, tøffe og umoralske, og jeg elsker det. Det skjedde kanskje ikke sååå mye i dette volumet og dermed blir denne litt svakere enn de foregående, men det var så fint med et gjensyn at det går bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KIERON GILLEN – THE WICKED + THE DIVINE VOL. 1: THE FAUST ACT // 144 S. // ★★★★★
Noen tegneserier er helt OK, mens andre er virkelig flotte. The Wicked + the Divine faller inn i sistnevnte gruppe. For en historie! For en setting! Virkelig spennende, og vakkert tegnet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KELLY SUE DECONNICK – PRETTY DEADLY VOL. 1: THE SHRIKE // 120 S. // ★★★☆☆
Og så har vi de allerede nevnte tegneseriene som er helt OK. Jeg følte her at jeg hadde gått glipp av noe, at dette er en spin-off av en annen tegneserie, for selv om det er veldig interessant og spennende, så skjønte jeg ikke heeelt greia. Hva skjer, og kanskje enda viktigere, hvorfor? Litt lost, altså, men helt OK.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KELLY SUE DECONNICK – PRETTY DEADLY VOL. 2: THE BEAR // 152 S. // ★★★☆☆
Ja, skjønte jo litt mer her siden jeg hadde lest vol. 1, men fremdeles litt lost. Fint tegnet, da!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CHARLES BUKOWSKI – LOVE IS A DOG FROM HELL // 312 S. // ★★☆☆☆
Bukowski var en fyr som drakk og ruset seg og lå med masse damer. Og det er det denne diktsamlingen handler om. Ikke veldig imponert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MAGGIE STIEFVATER – ALL THE CROOKED SAINTS // 320 S. // ★★★★☆
Jeg ELSKET jo Raven Boys-serien til Stiefvater, og ventet dermed i spenning på denne boken. Jeg elsker at Stiefvater ikke forklarer alt i universet sitt med én gang, for selv om man er litt forvirret i starten så er det en slags naturlig læring på gang når man leser, man må liksom finne ut av ting litt selv heller enn å få alt inn med teskje. Dette var også tilfellet med All the Crooked Saints, samtidig som det er slik vakker skildring av Colorado at det blir som en slags kjærlighetserklæring oppi den spennende historien om magi, tro, kjærlighet og livet. Virkelig fin!

 

Har du lest noe fint i det siste?

Inspirational Friday: Advent

♫  Feeling Of Christmas av Emelie Hollow


(whi)

Hei og hopp, nå er det desember! Tenk så fint ♥ Jeg har en streng regel om at alt som er advent- og julerelatert  vente til desember, og nå kan jeg endelig bare slå meg løs. Det passer rimelig bra at i dag er ukas eneste fridag (sånn rent bortsett fra helga), for da kan jeg bruke dagen på å komme ordentlig i adventsstemning: Sette frem adventsstaken og henge opp stjerna i vinduet, ta frem lysene vi pleier å ha på balkongen, lage adventskalender til meg og mannedyret (ja, litt sent ute) og begynne å pakke inn gaver. Jeg klarte ikke novembermålet mitt om å bli ferdig med alle gavene, men jeg er innmari godt på vei, så det går bra.

Kjenner du på julestemningen i dag?