Junibøker

PHILIP REEVE – MORTAL ENGINES // ★★★★☆
“London is a city on wheels – a future city like you’ve never known before. In the terrible aftermath of the Sixty Minute War, cities which survived the apocalypse became predators, chasing and feeding on smaller towns. Now London is hunting down its prey, getting ready to feed. But as the chase begins, Tom uncovers a secret – a secret full of deadly consequences. Soon he is plunged into a world of unkillable enemies, threatened by a weapon that will tear his life apart…” (Goodreads.com)

Denne boken ble filmatisert i fjor, og da MÅ jeg jo lese boken før jeg ser filmen! Det har tatt litt tid, ettersom jeg fikk boken til jul, men bedre sent enn aldri. Dette var en veldig spennende, velskrevet bok med et univers jeg likte veldig godt. Det er nytt og spennende, og det er ikke så lett å finne i havet av YA-fantasy. Om jeg skulle sette fingeren på noe, så er det flere steder der Reeve går fra den sedvanlige fortidsfortelleren til presens – litt uten mål og mening, følte jeg. Dette er altså sekvenser som skjer samtidig, så det var ingen frampek eller noe slikt, det bare er endring av verbtid (sånn er det når jeg er lærer, jeg stusser på slike ting).

VIGDIS HJORTH – ARV OG MILJØ // ★★☆☆☆
“At ingen av dere på noe tidspunkt har spurt meg om min historie, har jeg opplevd og opplever jeg som en stor sorg..

Det er Bergljot, den eldste datteren i familien, som formulerer seg slik i en mail til sine søstre, etter at det har pågått en heftig diskusjon om forskudd på arv. Kjernen i arveoppgjøret er fordelingen av to sommerhytter som ligger ved siden av hverandre på Hvaler i Østfold. Et barndomssted, som alle har et forhold til. To døtre har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men så er det altså to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Bergljot erfarer at det skal mot til for å uttrykke sin versjon av familiehistorien. Men bare gjennom å ta sine egne opplevelser på alvor og å prøve å sette ord på dem, er det mulig å komme videre.” (Goodreads.com)

Denne boken har blitt hauset opp enormt i media, og jeg skjønner jo delvis hvorfor når det viser seg at dette ikke bare er fiksjon. MEN språkmessig var ikke dette en bok jeg klarte å like. Hjorths bruk av repetisjon (HE – LE TID – EN) er forstyrrende og til tider plagsom, og jeg synes heller ikke det var spesielt god flyt. Det at jeg hørte lydboken hjalp heller ikke. Det som er mest interessant ved dette er at det var Hjorth selv som hadde lest inn boken, og det virket som meg som hun slet litt med følelsene (og uttale av ord, men jeg skal ikke henge ut eller noe). Det ble dermed litt for mye som forstyrret selve historien i boken, så det ble litt midt på treet for min del.

TORE RENBERG – DU ER SÅ LYS // ★★★★★
“Kva kan vi eigentleg vite om livet til dei andre? Det er eit nytt år i den lille bygda. I gata til Jørgen og Vibeke kjem det glede og endring når ein familie på tre flytter inn i nabohuset. Faren Steinar er noko for seg sjølv, det står liksom ein eigen vind om han. Dei to familiane blir gode vener, men når fedrane reiser på fotballtur til London saman, får Jørgen sjå noko som gjer han uroleg. Det viser seg at Vibeke kjenner på den same uroa. Kven er Steinar? Kva held han på med? Kva er det som gøymer seg i krafta hans?” (Goodreads.com)

Jeg må innrømme at jeg ikke har lest noe av Renberg før, men ÅH, for en bok å starte med! Du er så lys traff meg rett i hjertet, og når jeg skriver dette, en uke etter at jeg leste den og midt uti en ny bok, så tenker jeg fremdeles på den. Selve historien knuste hjertet mitt. Det er brutalt og vondt, men dessverre virkeligheten for mange. Språket er vakkert og sømløst, og jeg har ingenting å utsette på noe. Og så er det disse beskrivelsene til Renberg, spesielt av hovedpersonen Jørgens kone, Vibeke. På mange måter kjente jeg meg igjen i Vibeke, i hennes måte å være og ikke være på, og mange av disse sidene ved meg selv kan jeg noen ganger se på som negative, som noe andre folk ikke liker ved meg. Men gjennom Jørgens øyne var dette det som gjorde Vibeke god, vakker, fantastisk. Disse små skildringene, kanskje ikke mer enn en setning her og der, gjorde boken så ektefølt, og det var kanskje dét som gjorde mest inntrykk på meg. Jeg lo, jeg gråt, og jeg kommer ikke til å glemme denne boken på en lang stund.

CHRISTINA HENRY – THE MERMAID // ★★★☆☆
“Once there was a mermaid called Amelia who could never be content in the sea, a mermaid who longed to know all the world and all its wonders, and so she came to live on land. Once there was a man called P. T. Barnum, a man who longed to make his fortune by selling the wondrous and miraculous, and there is nothing more miraculous than a real mermaid. Amelia agrees to play the mermaid for Barnum and walk among men in their world, believing she can leave anytime she likes. But Barnum has never given up a money-making scheme in his life, and he’s determined to hold on to his mermaid.” (Goodreads.com)

Etter Lost Boy er jeg nær altetende hva gjelder Christina Henry, og The Mermaid er hennes nyeste bok, utgitt i fjor. Men denne skuffet litt. Det ble liksom ikke så mye havfrue, hvis dere skjønner, for fokuset var mer på P. T. Barnum (aka The Greatest Showman) og menneskene rundt. Mer magi, takk!

NAOMI NOVIK – UPROOTED // ★★★★★
“Agnieszka loves her valley home, her quiet village, the forests and the bright shining river. But the corrupted Wood stands on the border, full of malevolent power, and its shadow lies over her life. Her people rely on the cold, driven wizard known only as the Dragon to keep its powers at bay. But he demands a terrible price for his help: one young woman handed over to serve him for ten years, a fate almost as terrible as falling to the Wood.” (Goodreads.com)

ENDELIG fikk jeg lest denne boken. For en fryd! Dette kan kanskje høres ut som en standard fantasybok: Ung, egentlig ganske alminnelig jente blir “the chosen one” og redder verden. MEN NEI. Dette er annerledes, dette er spennende, nytenkende, flott! Magien er noe for seg selv, og jeg elsker bakgrunnen i russiske/østeuropeiske eventyr. Virkelig en fin bok!

NICOLA YOON – THE SUN IS ALSO A STAR // ★★☆☆☆
“Natasha: I’m a girl who believes in science and facts. Not fate. Not destiny. Or dreams that will never come true. I’m definitely not the kind of girl who meets a cute boy on a crowded New York City street and falls in love with him. Not when my family is twelve hours away from being deported to Jamaica. Falling in love with him won’t be my story.

Daniel: I’ve always been the good son, the good student, living up to my parents’ high expectations. Never the poet. Or the dreamer. But when I see her, I forget about all that. Something about Natasha makes me think that fate has something much more extraordinary in store—for both of us.” (Goodreads.com)

Contemporary YA (jeg vet ikke hva det heter på norsk, samtidslitteratur for unge voksne?) er virkelig ikke min kopp te, og denne var VIRKELIG ikke interessant. Utrolig lik cirka alle andre bøker i samme sjanger, og jeg gjettet slutten før jeg begynte å lese. Jeg fant også måten den er skrevet på utrolig irriterende (veksling mellom forskjellige fortellere i førsteperson, seksjoner om “vitenskap”, pluss historier om andre karakterer. Tipper filmen er bedre!

 

Hva leste du sist?

Something new

Jeg er jo fremdeles stor på eBay/Ali Express, og etter jeg kom hjem fra Nice kom det litt småtterier i posten. (dette er jo åpenbart noe jeg må slutte med innen året er omme, for da blir det jo fortollingsgebyr på ALT, det vil si ikke så veldig billig lenger…)

Jeg er avhengig av mobildeksler, for ellers hadde jeg nok knust skjermen på telefonen min for lenge siden. Bank i bordet, det har ikke skjedd ennå! Dette er i min favorittfarge, med fine blomster på ♥

Ansiktsmasker er noe kliss, og derfor synes jeg denne “kosten” er en genial oppfinnelse. Ettersom den ikke har hår men er bare en silikonform får jeg til å fordele ansiktsmaske uten å få det utover hendene.

OG SÅ har vi det som sikkert ikke er så veldig effektivt, men som i hvert fall er veldig fin! Dette er en såkalt “jade roller” som man kan bruke til å massere ansiktet, med eller uten produkter. Jeg tenker den blir bra å bruke til The Ordinary-serumet mitt, eller kanskje bare en runde med BioOil en gang i blant. 

Handler du på eBay/Ali Express?

Merci, juin

Vi har skrevet juli i en uke nå, og da er det vel på tide med en junioppsummering, ikke sant? Jeg hadde en meget fin juni, som ble toppet med en aldeles nydelig uke i Sør-Franrike helt på slutten. Og så skjedde det mye annet fint, også, så jeg er meget heldig. 

Takk for…

♥  et hyggelig møte med høstens nye elever – jeg GLEDER meg til å bli bedre kjent!

♥  sommervær (innimellom)

♥  sykkelen min ♥

♥  alle de fine blomstene mine som ser ut til å trives på verandaen

♥  grillmat ♥

♥  Uprooted av Naomi Novik, en bok fylt med magi og eventyr og spenning

♥  Nice ♥ For en herlig tur! (og vi rakk oss hjem før hetebølgen startet for fullt)

♥  at alle sesongene av Frustrerte Fruer ligger fritt tilgjengelig i T-We

♥  Tordenskjold på Trøndelag Teater, for et fyrverkeri av en oppsetning!

 

Hadde du en fin juni?