Varmende lammegryte

På matfronten står høsten for varmende gryter og supper, og spesielt lammekjøtt er en populær råvare på denne tiden av året. Slik som med den falske fårikålen jeg postet om for noen uker siden, har jeg også denne gangen brukt kjøttdeig av lam – billig og bra, og enklere å håndtere enn f.eks. biter av bog med masse bein og fett i. Også i fjor postet jeg en oppskrift på lammegryte, men denne gangen har jeg gått for en versjon som ligner mer på shepherd’s pie, med en base av buljong og tomat og med flere elementer i. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke hermetisk tomat, men det hadde jeg ikke noe av og det var søndag, så da tar man det man har, som viste seg å være ketchup. Jaja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette ble en ganske stor og mettende persjon, som resulterte i middag til to sultne voksne og en varm lunsj til én dagen etter. Se derfor litt an hvor mye akkurat du spiser og ta mengdene mine med en klype salt!

Du trenger:

fem-seks poteter
to-tre mellomstore gulrøtter
vann og tilsvarende buljongmengde

2-3 ss olje
en halv løk
tre hvitløksfedd
en halv paprika
400 gr lammekjøttdeig
fire-fem ss ketchup (eller tomatpuré)
0,5 ts rosmarin
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver

Valgfritt:

et par ts creme fraiche
to-tre ss revet ost 
litt persille

Kutt gulrot og poteter i terninger og dekk med buljong (altså vann med tilsvarende mengde buljong). Kok til grønnsakene er møre, og hell deretter av 90% av vannet. Hakk opp løk og paprika og knus hvitløksfeddene, og stek alt i en panne med olje til løken er blank (pass på så hvitløken ikke blir brent). Ha så i kjøttdeigen og stek til den er ferdig. Ha så i ketchup og krydder og la det koke litt inn, før alt helles opp i kjelen med grønnsakene. Bland sammen i kjelen, og vend inn creme fraiche og revet ost om du vil ha en mer fyldig rett. Litt persille gjør seg også, enten den er tørket eller frisk!

Gryten kan serveres som den er med litt brød til, eller du kan ha tilbehør som ris eller potetmos. Da kan du gjerne kutte ned på mengden poteter, ellers blir det ganske mye mat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

14 kommentarer

Siste innlegg