Books of July

Forklaring til stjernerangering:
Ettersom jeg bruker Goodreads.com til å kartlegge lesingen min, bruker jeg også samme rangeringssystem som nettsiden, en til fem stjerner. Én stjerne = did not like it. To stjerner = it was ok. Tre stjerner = liked it. Fire stjerner = really liked it. Fem stjerner = it was amazing. Så da vet dere det!

♣ ♣ ♣

Tittel: Pirater! Forfatter: Celia Rees Utgitt: 2005
Forlag: N. W. Damm & Søn (innbundet) Antall sider: 383 Stjerner: 3/5

“Jeg skriver av mange grunner.
Ikke minst skriver jeg for å døyve min sorg. Ved å gjenoppleve eventyrene jeg delte med Minerva, er det som om jeg kan minske smerten ved vår avskjed. Dessuten kan en lang sjøreise bli kjedelig. Jeg må finne atspredelser som passer min nåværende posisjon, nå som jeg har lagt bort pistoler og huggert og skiftet ut knebuksene med kjole. 
Det som følger er min historie. Min og Minervas.” (omslagstekst)

Pirater! fant jeg på et utsalgsbord på et av bibliotekene her i Trondheim. Den kostet meg en tier, og det var et ordentlig bokkupp! Jeg elsker pirathistorier, spesielt som er bunnet i virkelige historier og hendelser. Celia Rees har her drevet grundig research for å gjøre boken mer sannferdig, selv om alt jo er fiksjon. Jeg syntes boken var veldig spennende, selv om Nancy, fortelleren, røper litt for mye med frampekene sine – i noen tilfeller går det utover spenningen. I tillegg bygges det veldig opp mot noe “i horisonten”, men når dette “noe” kommer var det veldig fort over, så frampekene og oppbyggingen får mest fokus, ikke det som faktisk skjer. Dette til tross, det var en fin leseropplevelse som gir fin innsikt i piratlivet!

♣ ♣ ♣

Tittel: Treasure Island Forfatter: Robert Luis Stevenson Utgitt: 1994 (først i 1883)
Forlag: Project Gutenberg (Kindle) Antall sider: 194 Stjerner: 3/5

“The most popular pirate story ever written in English, featuring one of literature’s most beloved bad guys, Treasure Island has been happily devoured by several generations of boys and girls and grownups. Its unforgettable characters include: young Jim Hawkins, who finds himself owner of a map to Treasure Island, where the fabled pirate booty is buried; honest Captain Smollett, heroic Dr. Livesey, and the good-hearted but obtuse Squire Trelawney, who help Jim on his quest for the treasure; the frightening Blind Pew, double-dealing Israel Hands, and seemingly mad Ben Gunn, buccaneers of varying shades of menace; and, of course, garrulous, affable, ambiguous Long John Silver, who is one moment a friendly, laughing, one-legged sea-cook . . .and the next a dangerous pirate leader!” (goodreads.com)

Jeg er visst inne i en liten pirathistoriefase, for rett etter at jeg la fra meg Pirater! førte jeg over Treasure Island til Kindle-en. Dette blir jo ansett som en klassiker, og versjonen jeg fant på projectgutenberg.org har også de originale illustrasjonenene, laget av Louis Rhead, en samtidning av Stevenson. Det er noe med de gamle klassikerne, de er skrevet på et helt eget vis, og bare språket gir en interessant leseropplevelse. Jeg kjenner jo til flere av figurene i Treasure Island fra HBO-serien Black Sails, som tar sted før Stevenson-boka. Og det er kanskje litt mer action i TV-serien, jeg må innrømme det. Likevel, Treasure Island er ment som en barnebok, og da blir det jo litt feil å utbrodere diverse grusomheter og å bruke litterære virkemidler som passer for et mer voksent publikum. Dette er en sjørøverhistorie, det er underholdende lesning, og jeg likte den.

♣ ♣ ♣

Tittel: Never Let Me Go Forfatter: Kazuo Ishiguro Utgitt: 2005
Forlag: Faber and Faber (pocket) Antall sider: 282 Stjerner: 5/5

“As children, Kathy, Ruth, and Tommy were students at Hailsham, an exclusive boarding school secluded in the English countryside. It was a place of mercurial cliques and mysterious rules where teachers were constantly reminding their charges of how special they were. Now, years later, Kathy is a young woman. Ruth and Tommy have re-entered her life, and for the first time she is beginning to look back at their shared past and understand just what it is that makes them special–and how that gift will shape the rest of their time together.” (goodreads.com)

Først og fremst, dette er en fantastisk bok. Språkmessig er Ishiguro ufeilbar: Det er noe vakkert, nesten poetisk, ved måten han lar Kathy fortelle historien sin på. Og denne historien er noe for seg selv. For å låne noen ord fra anmeldelsen til Time magazine: “A page-turner and a heartbreaker, a tour de force of knotted tension and buried anguish”. Jeg vil ikke skrive mer. Les den.

♣ ♣ ♣

Tittel: Saga, Volume 1 Forfatter: Brian K. Vaughan Kunstner: Fiona Staples Utgitt: 2013
Forlag: Image Comics (pocket) Antall sider: 160 Stjerner: 4/5

Tittel: Saga, Volume 2 Forfatter: Brian K. Vaughan Kunstner: Fiona Staples Utgitt: 2013
Forlag: Image Comics (pocket) Antall sider: 168 Stjerner: 4/5

Tittel: Saga, Volume 3 Forfatter: Brian K. Vaughan Kunstner: Fiona Staples Utgitt: 2014
Forlag: Image Comics (pocket) Antall sider: 144 Stjerner: 4/5

Tittel: Saga, Volume 4 Forfatter: Brian K. Vaughan Kunstner: Fiona Staples Utgitt: 2014
Forlag: Image Comics (pocket) Antall sider: 152 Stjerner: 4/5
 

“Saga is the sweeping tale of one young family fighting to find their place in the universe. When two soldiers from opposite sides of a never-ending galactic war fall in love, they risk everything to bring a fragile new life into a dangerous old world. Fantasy and science fiction are wed like never before in this sexy, subversive drama for adults.” (goodreads.com)

Etter tips fra Siri beveget jeg meg denne måneden inn på nytt territorium: Tegneserier! Dette er altså for voksne (sexy and subversive, som det står på Goodreads), og dumme meg hadde i første omgang bare med meg #1 hjem fra biblioteket. Knappe 160 sider med tegneserier går utrolig fort, og så måtte jeg pent vente for å dra på biblioteket og hente nummer 2, 3 og 4. Spennende, fengende og litt… Rart? Men mest spennende! Jeg savnet litt finere tegninger (jeg er litt nøye på det), og kjente også at jeg synes det manglet en viss dybde som man lettere får i vanlige romaner. Men, veldig artig om du er en lesehest som liker sci-fi og vil prøve en ny, lettere mediaform!

Gleder meg til volum 5 kommer!

♣ ♣ ♣

Tittel: Wool Forfatter: Hugh Howey Utgitt: 2013 (først i 2012)
Forlag: Arrow Books (pocket) Antall sider: 537 Stjerner: 4/5

In a ruined and hostile landscape, in a future few have been unlucky enough to survive, a community exists in a giant underground silo. Inside, men and women live an enclosed life full of rules and regulations, of secrets and lies. To live, you must follow the rules. But some don’t. These are the dangerous ones; these are the people who dare to hope and dream, and who infect others with their optimism. Their punishment is simple and deadly. They are allowed outside.

Jules is one of these people. She may well be the last.” (goodreads.com)

Denne boka har stått på leselista siden Siri skrev om den for… Lenge siden. Det var noe med den norske tittelen (Silo) og hele plottet som virket litt, vel, merkelig. Jeg mener, folk som bor i en silo!? Men denne merkeligheten gjorde jo at jeg ble nysgjerrig, så jeg reserverte den på biblioteket, og nå har jeg lest den. Først tenkte jeg at dette har jeg lest før, det er er som om noen har smeltet sammen 1984 av George Orwell og The Hunger Games og flyttet settingen til en silo (ja, en SILO). Til tross for dette ble jeg derimot sugd inn i handlingen etter hvert, hvert kapittel avslørte noe nytt og spennende og jeg gledet meg til å vite mer.

Det som her har trukket ned er karakterene. Howey forteller fra flere perspektiv, men siden vi egentlig ikke får bli ordentlig kjent med de fleste er det litt irriterende. Det er derimot én karakter vi kommer litt mer innpå enn de andre, og det er Juliette, som jo er den som man egentlig burde heie på. Ja, også Holston da, men han er bare med i begynnelsen (og der er det ikke mye å heie på…). Jeg likte den bedre enn jeg trodde jeg skulle gjøre, og jeg har allerede bestilt bok nummer to, Shift, på biblioteket.

♣ ♣ ♣

Tittel: Paddington i dag Forfatter: Michael Bond Utgitt: 2008
Forlag: Libretto Forlag (innbundet) Antall sider: 122 Stjerner: 5/5

“I 1958 leverte den unge Michael Bond sin første historie om Paddington, bjørnen fra det mørkeste Peru, som ble funnet av familien Brun på en jernbanestasjon i London. Siden den gang har flere generasjoner vokst opp med Paddington som en god kamerat, og historiene om ham er blitt spredt over hele verden. I anledning 50-årsjubileet for den første utgivelsen har Michael Bond nå skrevet et knippe nye historier om hvordan Paddington har det i Windsorhagene nr. 32 i dag. Her er de!” (goodreads.com)

Åh, min elskede Paddington. Dette var en gave fra storesøsteren min det året jeg fylte 20 (altså i 2011), men skammelig nok har jeg ikke lest hele før nå. Den lille bjørnen fra det mørkeste Peru er like sjarmerende som alltid, og dette var såvisst et gledelig gjensyn!

♣ ♣ ♣

Antall bøker: 9
Antall sider: 2142

Yes, rundet to tusen sider denne måneden! Det ble litt godt og blandet, med både pirathistorier, sci-fi-tegneserier, dystopiske romaner og litt Paddington til slutt. Nå er jeg godt igang med Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jeg ELSKER filmen med Mia Wasikowska og Michael Fassbender, så jeg håper boken beskriver forholdet mellom Jane og Rochester minst like bra (mest sannsynlig mye bedre, boken er jo alltid best)! Hva leste du sist?For translation: please copy + paste into Google Translate. Although it’s not grammatically correct or anything, you will hopefully get the gist. 

6 kommentarer
  1. Weee, jeg blir så beæret når jeg ser andre tar til seg boktipsene mine 😀 !!! Jeg blir så glad!
   Jeg bestilte kun de to første bøkene av Saga på biblioteket….. Duuumt valg! Du har jo kommet mye lengre enn meg, haha!
   Silo likte du bedre enn meg ser jeg, men du hadde også en del av de samme problemene som meg ser jeg. Godt å høre! Mine meninger er fornuftige, haha 🙂
   Det siste jeg leste er “Jeg gir deg sola” av Jandy Nelson. Som var en litt annerledes ungdomsroman. Likte den ikke noe særlig i begynnelsen, og skjønte ikke alt oppstyret ved den som har vært på booktoube. Men jeg likte den sååå godt etterhvert! Weee, nydelig 🙂 Nå leser jeg “Da Fraser møtte Billy”, som er om en autistisk gutt som får et litt spesielt forhold til en katt. Den er bedårende, og jeg liker den kjempegodt!

  2. siribokoholiker: Jeg syntes Silo var så spennende at jeg la på en stjerne ekstra til tross for det negative. “Da Fraser møtte Billy” hørtes veldig interessant ut. Leste “The Curious Incident of the Dog in the Night-time”, fortalt fra en autistisk gutts synspunkt, i forbindelse med fagdidaktikk, og jeg likte den så godt!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg