Rettskriving 101

Etter min mening burde det være en skrivetest man måtte bestå for å få lage seg blogg. En occasional skriveleif er såklart lov, men når jeg ser på feeden og overskrifter som “Bursdag selskap” og “(…) denim skjorte”… Da blir jeg helt i ærlig i nokså dårlig humør. (beklager uthengingen, men ja, dette er ordentlige overskrifter på ordentlige blogger)

Såklart bør du ikke ha the occasional typo om du jobber som tatovør…

Jeg fatter ikke at det kan gå an å være så innmari vanskelig å skrive korrekt. Man kan ikke skylde på dysleksi og slikt heller, for det er faktisk ikke en  stor prosentandel av oss som har slike problemer. Det er såklart et reelt problem, men de fleste som skriver feil gjør det fordi de ikke vet bedre (eller er for late til å lære seg å skrive ordentlig).Vi kan jo såklart se på grunnskolen og at undervisningen i rettskriving ikke kan være i nærheten av bra nok, men det kan vi kanskje ta en annen gang.

La oss i første omgang ta for oss orddeling. Ja, riktig, det heter orddeling, ikke “ord deling”. Dette er et fenomen som angriper stadig flere, og jeg tror det engelske språkets innflytelse er mye av grunnen. Vi leser, skriver og får med oss stadig mer engelsk, og på engelsk heter det jo faktisk birthday party og denim shirt. Det man må huske på er at norsk er et eget språk med egne rettskrivingsregler og om man er i tvil, så kan man google det og riktig svar kommer på magisk vis frem (man kan for eksempel sammenligne antall treff på to ord). Hovedregelen når man skriver på norsk er at sammensatte ord (partytelt, sjokoladekake, drueklase) er nemlig sammensatt, uten noe mellomrom mellom ordene.

Et annet punkt er å vite forskjellen på å/og, der jeg kan si at hovedregelen er som følger: å skal være foran verb i infinitivsform (jeg liker å danse, han har lært seg å sykle, de kan å lese, osv.) mens og fungerer som et bindeledd, enten mellom to “ting” i samme setning (Hanna og Karl skal på tur, vi skal synge og danse), som bindeledd i en setning (Kari kom på besøk og vi spiste ostekake). Når det gjelder eksakte regler, unntak og rettskriving generelt kan man ta seg en tur på Norsk Språkråd sine nettsider, der det står masse om orddeling, tegnsetting, preposisjonsbruk, forskjellen på “å” og “og”, +++. Nyttig info, med andre ord!

Så hvorfor er det egentlig så innmari viktig at man skriver korrekt? Jo, nå skal du høre: Selv om feeden min forteller meg at det er en del som ikke kan å skrive riktig, fins det faktisk en del der ute som skriver feilfritt. Disse vil ikke synes bloggen din er så veldig bra om du har skrivefeil allerede i overskriften og det mangedobler seg i innlegget ditt (selv om det er maks ti setninger). Det handler om profesjonalitet: Det er ikke sikkert du har tjue tusen lesere, men sjansen er stor for at du skal få flere om du i alle fall skriver godt! Og tenk om noen som skriver feil leser bloggen din og faktisk innser at de skriver feil, og dermed begynner de kanskje å skrive riktig – tenk det!

La oss bruke bilder fra Weheartit.com som eksempler og se om du kan finne feilen:

Neverlookback.s Fotos | via FacebookUntitledUntitledH i | via Tumblr

Nå er alle disse på engelsk, men det ser ganske latterlig ut med skrivefeil, ikke sant? På bilde nr. 3 blir jo meningen faktisk helt endret bare med fraværet til en “o”!

Rettskriving er som dere kanskje skjønner veldig viktig for meg, og jeg tror og håper at mange er enige med meg, og ikke bare når det gjelder blogg. Tenk deg om du en dag skal være ansvarlig for et eller annet møte og skal sende ut referat til de deltakende etterpå – det gir et dårlig bilde om dette referatet har masse skrivefeil!

22 kommentarer
    1. Jeg er veldig enig. De feilene du nevner her ser jeg flere har problemer med. Jeg vet at jeg slettes ikke er den beste til å skrive selv, og norsk var helt klart faget jeg likte minst på skolen. Så jeg vet at bloggen min lett kan inneholde skrivefeil og dårlig språk. Har fått kommentarer på dette spesielt av min mor, haha! Hun er vant til å rettskrive faren min som har dysleksi. 😉 Så jeg leser alltid over innleggene jeg publiserer, uff :S
      – Siri

    2. Jeg tror også dialekt spiller en stor rolle for hvordan vi nordmenn skriver, noe som ikke er så rart med tanke på hvor mange dialekter som faktisk finnes her i landet

    3. Word! Jeg blir både sutrete og irritert når jeg leser blogginnlegg med masse, masse grammatikk feil! Har også venner på facebook (noen har også blogg) som skriver nesten uforståelig noen ganger, bare ordi dem ikke skriver ordentlig. Verste ordet jeg har merka at en bruker er ‘hvert’.. ‘Det har hvert en fin dag’, ‘har hvert hos hesten’, jeg vil rett og slett grine!

    4. Flirte rått av tatoveringen til en av jentene fra min bror sin klasse på barneskolen ! Der står det så fint “What dosent kill me can only make me stronger” fordelt på to linjer rett over buksen og den rosa blondetrusen som “tilfeldigvis” ble med…
      Takk og lov for at den er plassert mellom magen og ryggen, og ikke som en tramp stamp 😛
      Heldigvis tar det ikke livet av hun at det er en feil med rettskrivingen 😉

    5. Åh, er så enig i det du skriver! Jeg har mine feil her og der når jeg skriver jeg og, men er det noe som irriterer vettet av meg så er det orddelingsfeil!

    6. sarai94: Jeg har ikke merket noe verdt å reagere på hos deg da, hvis det hjelper 🙂 Det er ikke det at det ikke er lov å skrive feil nå og da, men hvis man konsekvent staver ord feil og slikt så synes jeg man burde merke det i forhold til andre ting man leser og slikt. Og hvis man er usikker er det bedre å sjekke en gang for mye!

    7. Anja: Nja, men jeg synes ikke det har noe å si for rettskriving. Jeg er så absolutt enig i at dialekt kan påvirke ordlyd og setningsstruktur, men for min del skal ikke dialekt ha noe å si for om man skriver hvert i stedet for hvert og konsekvent bruker å/og feil.

    8. sv- Aww, tusen takk du 🙂 !!
      Ser at dialekt er nevnt her som årsak til dårlig rettskriving, men du tar jo utgangspunkt i engelsk osv. Jeg tror faktsik at det er påvirkningen av engelsk som kan ha ført til dårlig rettskriving blant nordmenn…. I alle fall når det kommer til orddeling!

    9. Nina Julianne: Håpet å finne noe lignende da jeg lette etter et bilde å ha, men fant ikke et med bra nok oppløsning, MEN det ser dessverre ut som det er flere tatovører som “dosen’t know how to spell” 😛

    10. sarai94: Som jeg svarte Anja, så mener jeg at dialekt påvirker heller setningoppbygging og hvordan vi uttrykker oss (ordvalg, osv.), men tror ikke dialekt har så mye å si for stavefeil, grammatiske feil,+++. Men alle må ha lov til å ha sin mening! 🙂

    11. Jeg er helt enig der, at dersom man har “hvert på do”, så har man ikke fulgt godt nok med i timene :p Men når det gjelder orddeling, så snakker f.eks. vi her oppe i nord (mange av oss) “væældig saaktee” i forhold til mange andre dialekter i Norge, og ord som derfor egentlig ikke skal deles kan høres ut som de skal deles fordi vi uttaler dem så pokkers sakte :p Men ja, ikke noen unnskyldinng sånn egentlig, for det er vel ganske “basic norsk” med orddeling, grammatikk, og/å osv. som de fleste burde lært seg for “læænge siaa”.

    12. Anja: Ja, jeg skjønner godt hva du mener! 🙂 Likevel, det med orddeling har blitt mer og mer utbredt (slik virker det i alle fall) og dialektene våre er jo mer eller mindre de samme som før. Men nå tar jeg språk veldig lett, så det er vanskelig for meg å sette meg inn i hvorfor og hvordan andre skriver feil. Det verste er likevel hvor mye orddeling det er i offentligheten, som f.eks. på produkter i matvarebutikker, i TV-reklamer, etc. Man skulle tro de hadde en slags sensur ting måtte gå gjennom!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg