Books of October

Forklaring til stjernerangering:
Ettersom jeg bruker Goodreads.com til å kartlegge lesingen min, bruker jeg også samme rangeringssystem som nettsiden, en til fem stjerner. Én stjerne = did not like it. To stjerner = it was ok. Tre stjerner = liked it. Fire stjerner = really liked it. Fem stjerner = it was amazing. Så da vet dere det!

♣ ♣ ♣


Tittel:
 Dogg’s Hamlet; Cahoot’s Macbeth Forfatter: Tom Stoppard Utgitt: 1979
Forlag: Faber & Faber (Kindle) Antall sider: 79 Stjerner: 2/5

“This clever romp is two short plays. In the first, a troupe of English schoolboys (played by adults) speak in a mock language called “Dogg.” This hilarious language babbles along until the schoolboys, who are studying Shakespeare’s “foreign” language, present an incredibly funny 15 minute version of Hamlet and then encore with a two minute version! The second play, dedicated to dissident Czech dramatist Pavel Kohout, is about a performance of Macbeth he and his friends once staged in a living room since the government banned public performances. The action shifts between the bare stage and the police inquiry. The murder and intrigue of Shakespeare’s play are juxtaposed with the Czech political harassment.” (goodreads.com)

Bah. Nok en Stoppard. Som nevnt i forrige månedens bøker-innlegg er jeg ikke spesielt glad i denne forfatteren. Det andre kaller “intellektuelt og vittig” finner jeg sært og teit. Rett og slett teit. Dogg’s Hamlet og Cahoot’s Macbeth er egentlig to forskjellige stykker som skal fremføres sammen. Førstnevnte handler om en gjeng skolegutter som snakker dogg, et språk som består av engelske ord men med helt annen betydning; “gymshoes” betyr for eksempel “excellent”. Hamlet skal fremføres, på engelsk, og det skal bygges en vegg (jeg fikk ikke helt med meg hvorfor, men det har muligens noe med scenen å gjøre). Han som kommer kjørende med materialene snakker engelsk og ikke dogg, og dermed blir det litt språklige forviklinger. Som ikke er SÅ morsomt, men helt greit. Hamlet fremføres på rekordtid, først på 15 minutter, så på 2 minutter. Ferdig. Cahoot’s Macbeth skjønte jeg null og niks av, men det inneholdt fine utdrag fra originalversjonen av Macbeth, og det var fint (jeg leste mesteparten høyt). Igjen, hadde aldri lest dette om det ikke var pensum. Og jeg er usikker på om jeg egentlig vil dra noen nytte av det, selv i skolesammenheng. To stjerner på grunn av språklig lek og Shakespeare-språk.

♣ ♣ ♣


Tittel:
 Beautiful Darkness Forfatter: Fabien Vehlmann, Kerascoët (illustratør) Utgitt: 2009
Forlag:
 Drawn and Quarterly (innbundet) Antall sider: 94 Stjerner: 1/5

“Kerascoët?s and Fabien Vehlmann?s unsettling and gorgeous anti-fairy tale is a searing condemnation of our vast capacity for evil writ tiny. Join princess Aurora and her friends as they journey to civilization’s heart of darkness in a bleak allegory about surviving the human experience. The sweet faces and bright leaves of Kerascoët?s delicate watercolors serve to highlight the evil that dwells beneath Vehlmann’s story as pettiness, greed, and jealousy take over. Beautiful Darkness is a harrowing look behind the routine politeness and meaningless kindness of civilized society.” (goodreads.com)

Dette tror jeg er den første boken jeg har gitt bare én stjerne siden jeg opprettet bruker på Goodreads i 2013. For det første: Dette er det mest forstyrrende jeg har sett på lang, lang tid, om ikke noen gang. For det andre: Det er bare meningsløse tilfeldigheter, grufullhet i stedet for et plott og en faktisk handling. For det tredje: Jeg likte ikke dette i det hele tatt. Da jeg oppdaget at det er en fransk produksjon ga det litt mer mening at boken er som den er, men det er ingen unnskyldning. Jeg skjønner IKKE hvorfor denne er priset i skyene, jeg synes den var helt forferdelig og jeg var redd for å få mareritt da jeg leste den ferdig.

♣ ♣ ♣

Tittel: The Dead Fathers Club Forfatter: Matt Haig Utgitt: 2007 (først i 2006)
Forlag:
 Vintage (pocket) Antall sider: 320 Stjerner: 4/5

“Philip Noble is an eleven-year-old in crisis. His pub landlord father has died in a road accident, and his mother is succumbing to the greasy charms of her dead husband’s brother, Uncle Alan. The remaining certainties of Philip’s life crumble away when his father’s ghost appears in the pub and declares Uncle Alan murdered him.” (goodreads.com)

Denne boken sammenlignes med The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, og det med rette. Fortellerperspektivet deler mange likheter, og effekten er veldig lik. Likevel, jeg føler det er flere lagThe Dead Fathers Club. Den gir større innsyn i flere dimensjoner, og den er rett og slett veldig bra. Om dere er kjent med handlingen i Shakespeares Hamlet så ser dere kanskje i referatet over grunnen til at denne boken er pensum i Hamlet-faget mitt. Hamlet-laget er likevel bare det øverste av flere lag, og det er det jeg liker så veldig godt. En veldig god og samtidig lettlest bok, mye på grunn av at fortelleren er en elleveåring.

♣ ♣ ♣


Tittel:
 Fables, Vol. 1: Legends in Exile Forfatter: Bill Willingham, m. fl. Utgitt: 2002 (først i 2001)
Forlag:
 Vertigo (pocket) Antall sider: 127 Stjerner: 4/5


Tittel:
 Fables, Vol. 2: Animal Farm Forfatter: Bill Willingham, m. fl. Utgitt: 2003
Forlag:
 Vertigo (pocket) Antall sider: 112 Stjerner: 4/5


Tittel:
 Fables, Vol. 3: Storybook Love Forfatter: Bill Willingham, m. fl. Utgitt: 2004
Forlag:
 Vertigo (pocket) Antall sider: 190 Stjerner: 4/5

“When a savage creature known only as the Adversary conquered the fabled lands of legends and fairy tales, all of the infamous inhabitants of folklore were forced into exile. Disguised among the normal citizens of modern-day New York, these magical characters have created their own peaceful and secret society within an exclusive luxury apartment building called Fabletown. ” (goodreads.com)

I september begynte jeg å lese Fairest, men fant fort ut at jeg burde lese forgjengeren Fables for å forstå hva som egentlig foregikk. Alle eventyrfigurene er fordrevet fra rikene sine av “the Adversary”, og har søkt tilflukt i vår verden. Noen, som f.eks. Snøhvit, har human form og kan dermed lett gli inn i omgivelsene, mens andre må enten bruke dyrkjøpt magi for å fortrylle utseende sitt eller bo på en gård langt borte fra folk. I det første nummeret har Snøhvits for meg ukjente søster Rosenrød forsvunnet og er mest sannsynlig død, og Snøhvit må sammen med ulven (fra Rødhette), nå i menneskeskikkelse, løse mysteriet. Her får vi ikke mye innsikt i situasjonen, noe jeg kanskje savnet, men det er nok til at jeg fortsetter å være nysgjerrig og dermed vil fortsette lesingen.

I volum to, titulert Animal Farm, er handlingen veldig inspirert av George Orwells klassiker (som jeg leste i mars, les her) men er såklart påvirket av eventyrlige elementer, som seg hør og bør i denne sammenhengen. Her blir vi introdusert til enda mer av Fables-universet, og litt mer av forhistorien avsløres. I Storybook Love, volum tre, fortsetter mørket som ble påbegynt i Animal Farm å vokse, samtidig som kjærlighet blomstrer opp på de mest uventede steder. 

Dette er veldig pene tegneserier. Handlingen er også veldig god, men jeg vil vite mer av bakgrunnshistorien – NÅ. Det er over tjue volum i denne serien, så det virker litt som om de drar det ut i det lengste, men så langt er jeg veldig fornøyd med Fables, og jeg gleder meg til å lese mer.

♣ ♣ ♣


Tittel:
 Fire & Flight Forfatter: Wendi og Richard Pini Utgitt: 1999 (først i 1981)
Forlag:
 Warp Graphics (pocket) Antall sider: 176 Stjerner: 4/5

“Fire and Flight is the first adventure of the Wolfriders. The elves are burnt out of their ancestral home by vengeful humans. Betrayed by cowardly trolls, the elfin tribe, led by Cutter, Blood of Ten Chiefs, must cross the Burning Wastelands to find a faven they’ve never seen. Can the Wolfriders survive? If they do, what surprises await them at Sorrow’s End?” (goodreads.com)

Dette er historier fra “fordums tider” for min del, ettersom jeg så alvegjengen for første gang bakerst i et eldgammelt Archie-tegneserieblad på hytta. Plutselig kom jeg på å sjekke om de hadde noe om disse på biblioteket, og det hadde de jo. Elsker biblioteket! Jeg elsker alver og magi, og selv om denne tegneserien er i litt kjedelig sorthvitt, så var det likevel gøy å lese om Cutter og gjengen. Tommel opp!

♣ ♣ ♣


Tittel:
 The Sorrows of an American Forfatter: Siri Hustvedt Utgitt: 2008 (først i 2009)
Forlag:
 Sceptre (pocket) Antall sider: 320 Stjerner: 4/5

“After their father’s funeral, Erik and Inga Davidsen find a cryptic letter from a woman among his papers, dating from his adolescence in rural Minnesota during the Depression. Returning to his psychiatric practice in New York City, Erik sets about reading his father’s memoir, hoping to discover the man he never fully knew.” (goodreads.com)

Nok en pensumbok fra Hamlet-emnet! Siri Hustvedt er, tross navnet, født i Minnesota, men er av norsk opprinnelse (norsk mor og norskættet far). I denne romanen bruker hun mye av sin egen familie og seg selv, blant annet er brevene fra Eriks far omskrevne versjoner av Hustvedts egen far sine memoarer. Den var tidvis litt langtrukken, og jeg mistet litt oversikten av hva boken egentlig handlet om. MEN om man ser bokens oppbygning som et forsøk på å samle historien sin, sine memoarer, så gir det kanskje mening: Vi som individer er bygd opp av så mange historier, våre egne, vår families, vår kulturs, at å samle alt dette til én historie kan bli uforståelig og forvirrende. Det er også mange personer å forholde seg til, både i fortiden og nåtiden, men igjen, slik er det jo for alle. Jeg tror jeg likte denne boken fjorten hakk bedre etter at jeg var ferdig enn når jeg faktisk leste den, mest fordi de siste ti sidene var de beste. Men så hadde ikke de fungert uten de foregående 310, så da ble hele boken bra, rett og slett.

♣ ♣ ♣


Tittel:
 Gertrude and Claudius Forfatter: John Updike Utgitt: 2000
Forlag:
 Penguin (pocket) Antall sider: 224 Stjerner: 4/5

“As its title suggests, this is a prelude to the actual play, focusing not on the sulky star but on his mother and fratricidal stepfather (think of it as a Danish, death-struck version of The Parent Trap). Updike’s great achievement here is to turn our customary sympathies on their heads. This time around, Gertrude is a decent, long-suffering wife, whose consciousness happens to be raised to the boiling point by her sexy brother-in-law. And Claudius, too, seems half a victim of this fatal attraction, with a strong neo-Platonic accent to his lust.” (goodreads.com)

Enda en bok fra pensumlista i Hamlet-emnet jeg tar i høst. Denne romanen danner en bakgrunn for forholdet mellom Hamlets mor og onkel, og gir et helt nytt syn på både dem og de andre karakterene i Shakespeares velkjente skuespill. Til tross for tidvis langtekkelighet og utbrodering (jeg mener, vi vet jo hva som skjer) bestemte jeg meg for fire stjerner, rett og slett fordi jeg elsker den “nye” Gertrude, Updikes plettfrie og poetiske språk og det faktum at forfatteren stiller Hamlet i et dårlig lys. Ingen helt å spore her! En bok som dette beviser virkelig at en sak alltid har flere saker, selv om det er et fiktivt skuespill fra 1600-tallet.

♣ ♣ ♣

Antall bøker: 9
Antall sider: 
1642

Jeg føler ikke at jeg har lest noe som helst denne måneden, men tydeligvis har jeg det, likevel! Jeg er endelig ferdig med pensum i Hamlet-emnet (to dager etter “fristen” min), så nå skal jeg lese ferdig Shift (som jeg startet med i AUGUST) før jeg skal kose meg ordentlig med Harry Potter and the Deathly Hallows. Det kommer til å bli så fint! Hva het den siste boken du leste?



For translation: please copy + paste into Google Translate. Although it’s not grammatically correct or anything, you will hopefully get the gist.

8 kommentarer

Siste innlegg