Marsbøker


Tittel: Do Androids Dream of Electric Sheep? Forfatter: Philip K. Dick
Utgitt: 2010 (første gang i 1968) Forlag: Gollancz Antall sider: 193

World War Terminus har nær sagt ødelagt leveforholdene på Jorda. Rick Deckard er en av relativt få mennesker som fremdeles ikke har emigrert til romkoloniene på Mars, og han tjener til livets opphold som dusørjeger – han eliminerer rømte androider. Ricks største drøm er å eie en ekte sau, eller et ekte dyr generelt, for skammen ved å eie en elektrisk sau ødelegger både ham og kona hans. Problemet er at ekte dyr koster veldig mye penger, og Rick er ikke den mest erfarne android-jegeren. Men så kommer seks androider fra Mars til Jorda og uskadeliggjør Ricks kollega, noe som gir ham sjansen til å vise hva han kan og kreve inn dusøren.

Denne boka likte jeg skikkelig godt. Til vanlig kan science fiction være litt for far-fetched til at jeg klarer å leve meg inn i historien, men teknologien og fremtidsaspektet i Do Androids Dream… er såpass realitstisk med hensyn til dagens teknologi at jeg klarer å akseptere det. Videre skriver Dick veldig godt, og aspektene han vever inn i historien får en til å tenke litt (noe jeg synes alle bøker burde). En solid anbefaling her, altså!

 

Tittel: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Forfatter: Douglas Adams
Utgitt: 1995 (første gang i 1979) Forlag: Del Rey Antall sider: 216

Sekunder før Jorda blir tilintetgjort for å gjøre plass til en ny intergalaktisk “motorvei” blir Arthur Dent dratt med ut i verdensrommet av sin venn Ford Prefect. Ford viser seg å være en researcher for den reviderte versjonen av The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, ikke en arbeidsløs skuespiller fra Guildford som Arthur har trodd i de årene de har kjent hverandre, og det å haike rundt i universet er dermed ikke noe problem i det hele tatt – as long as you hold on to your towel.

Før jeg sier noe som helst annet: Denne boken er bare tull. Samtidig er den veldig morsom, lett å lese, veldig underholdende og man får lyst til å lese resten av bøkene i serien (totalt fem, skal hente på biblioteket i morgen, faktisk). Jeg kommer mest sannsynlig ikke til å skrive om denne på noen eksamen noen gang, men den er absolutt verdt å lese! (og den er bedre enn filmen, selv om filmen har Martin Freeman og Zooey Deschanel).

Tittel: The Left Hand of Darkness Forfatter: Ursula K. Le Guin
Utgitt: 2000 (første gang i 1969) Forlag: Ace Antall sider: 304

Genly Ai er Ekumens representant på planeten Winter. På Winter møter han vesener som ikke har det samme kjønnlige skillet som oss mennesker, og gjennom hans opplevelser på planeten får vi kjenne hans forvirring og forsøk på forståelse av vesenene som kanskje ser ut som mennesker, men som er nokså forskjellige fra oss.

Dette er, ganske åpenbart, også en bok fra pensumlista til science fiction-faget jeg tar, men den er ikke Foundation-sær med masse rar og fremmedartet teknologi – her ser vi på det menneskelige og det umenneskelige og prøver å finne svaret på et av de store spørsmålene innen sjangeren: Hva er det som gjør oss menneskelige? Kan noen noensinne, noe sted være normal? Jeg likte boken veldig godt, både innholds- og formmessig. I tillegg til narrativer fra de to viktigste karakterene har Le Guin i tillegg skrevet små historiske/mytologiske historier som setter hele Winter og dens populasjon inn i en kontekst. Anbefales!

 

Tittel: Democracy Forfatter: Michael Frayn
Utgitt: 2004 (første gang i  2003) Forlag: Faber & Faber Antall sider: 144

Dette er et skuespill fra litteratur og nasjon-pensumlista, og det eneste ikke-sci-fi-relaterte jeg leste i mars. Et skuespill er ment til å sees mener nå jeg, og det er ikke med et lett hjerte jeg noen gang setter meg ned og leser et skuespill. Democracy var overraskende nok lett (og rask) å lese, og jeg brukte mellom en og en og en halv time på hele greia. Dette stykket er basert på virkelige hendelser, nemlig hele situasjonen rundt Willy Brandt da han gikk av som kansler for Vest-Tyskland i 1974. Stykket er utelukkende dialog mellom Brandt og hans entourage av assistenter, medpolitikere, etc., og virker kanskje derfor litt uhåndterlig ut. Likevel vil jeg si at når du omsider forstår systemet så er det veldig lett å få med seg handlingen.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg